Målad tegelvägg på korsvirkeshus

Fråga:
Jag har precis blivit ägare till ett korsvirkeshus från 1800-talet. Tegelväggarna har vid något tillfälle målats i tegelfärg, förmodligen sk. Fylefärg. Jag skulle vilja renovera fasadytan och foga om hela huset. Bör man, och kan man, få bort färgen från huset, t ex genom torrblästring? Teglet har säkert målats för att det är av ganska dålig kvalitet. Ska man laga eller byta gammalt tegel sten för sten?

Svar:
Alla åtgärder är mycket beroende på tegelstenarnas kvalitet. Om du vill ha tegelstenarna utan färg så är det nog bara att prova dig fram till en metod som är rationell och inte skadar stenarna i alltför stor utsträckning. Det kan vara allt från torrskrapning/ -borstning till blästring och högtrycksspolning eller en kombination av dessa metoder. Om du högtryckspolar måste du göra det under den varma årstiden så att murverket kan torka ut ordentligt efteråt. Jag tror att det är ett ganska arbetskrävande jobb att få bort all färg så det är nog enklare att laga skadorna, ta bort den färg som sitter löst och sedan måla eller putsa om.

Stenarna i din fasad verkar inte vara av högsta kvalitet vilket var vanligt på hus som skulle putsas. Puts är en vacker och traditionell typ av fasad som är ganska enkel att underhålla. Här är det viktigt att använda just kalkputs eftersom en cementputs är för stark för murverket. Vid frost eller materialrörelser lossnar delar av putsen och tar med sig bitar av tegelstenarna. Om du putsar med kalkputs kan du sedan avfärga fasaden med kalkfärg i önskad kulör. Ditt länsmuseum kan ge dig tips och råd om leverantörer och bra litteratur finns från Riksantikvarieämbetet.

Källa:www.viivilla.se