Mögel i takstolarna. Farligt att bo i sådant?

Fråga:
Vi har gjort en besiktning av ett hus byggt -65, som vi planerade att köpa. Det visade sig att det var svartmögel på vinden. Det gjordes en vidare analys av möglet och det var ej av den giftiga sorten.

Taket är av plåt och omlagt 1998. Detta hus är en enplans villa på ca.100kvm., med väldigt “lågt och platt” tak.

Vi har pratat om att höja taket och göra loft av halva huset och öppet resten. Men dessa planer hade vi om först om några år. Nu undrar vi om det är dyrare att göra en sådan utbyggna än om man gör en utbyggnad i markplan? Pris ca.? Ansöker man om bygglov för att höja tak?

Vi är fortfarand i förhandling av köp. Vi vet att många blir avskräckta av mögel och man funderar på hur det går om man vill sälja huset??

Huset är i renoveringsbehov ändå, så vi hade inte kalkylerat för denna ombyggnad just nu.

Vad kan vi räkna med att dra av för själva mögelupptäckten? Priset är 995 000.

är mycket tacksam för råd.

Svar:
Det här är förstås svårt att svara på så här på distans utan att ha sett huset! Svartmögel på vinden är en katastrof ñ även om det är av en mindre giftig sort. Orsaken till problemet har ni redan upptäckt ñ taket har för flack lutning. Och det här måste man göra något åt ñ annars kommer det här att vara ett problem under ytterligare 100 år eller hur länge nu det här huset tillåts leva.

Därför blir det heller ingen konflikt om ni skall bygga ut i markplan eller på vinden ñ ni måste förändra vinden först för att få ett fullvärdigt hus! Tala med byggnadsnämnden om detta är bygglovspliktigt!

Sen det här med priset ñ allt är en förhandlingsfråga! Sänk priset så mycket ni kan om ni verkligen tycker om huset och vill ta på er allt det här jobbet. Det tar ungefär en sommar att ordna om ett felaktigt tak ñ hur mycket värderar ni en sommar till inklusive material?

Källa:www.viivilla.se