sticketak med betongplattor

Fråga:
Vi har en gård från 1769, taket är ett sticketak som man sedan har lagt betongkupor på. Taket är i stort sätt bra men det läcker på vissa ställen där stickorna är dåliga. Nu skall vi isolera med cellolosa kan vi renovera innefrån och i så fall hur eller måste vi ta ner alla takpannorna för att täcka med exempelvis takmassonit?

Stickspån började komma till användning på 1850-talet och fungerade i första hand som yttertak. Men ganska snart blev det också ett vanligt undertak som i ert fall. En beprövad och bra konstruktion men liksom alla tak i behov av regelbunden översyn. Jag har ju inte sett huset men med tanke på husets och även takkonstruktionens höga ålder så tycker jag att ni skall överväga att behålla den befintliag konstruktionen. Eventuellt kan man spara spåntaket under ett nytt undertak som du beskrev. Men rådfråga en konstruktör eller hantverkare som har erfarenheter av liknande fall och som kan komma och titta på plats. Kostnaden för de timmarna är ofta små i sammanhanget och det känns betydligt tryggare när väl allt är klart. Om du vill laga eller lägga om sticktaket kan du får råd genom närmaste länsmuseum eller här hos oss på Skansen.

Inredning av vinden bör ni noga tänka igenom. När man inredde vindar förr var det oftast frågan om en eller två kammare vid varje gavel. De byggdes som rum i rummet vilket gjorde att takfallens insidor var inspekterbara och den stora luftvolymen kunde jämna ut klimatet mellan utom- och inomhus. även senare byggde man s.k. kattvindar och hanbjälksvindar som har relativt stora och inspekterbara luftvolymer. De vindsisoleringar som är populära idag innebär ofta att man isolerar mot takfallet med en luftspalt mot yttertaket. Konstruktionen är beprövad och fungerar men innebär att läckor från yttertaket sällan upptäcks innan de har förorsakat fuktskador. Och det är väl inte hela världen om det inte drabbar kulturhistoriskt värdefulla eller historiska konstruktioner som i ert fall. Vid parallelltakskonstruktioner skall man ha täta inspektionsintervaller. Det kan innebära att man skall lyfta på takpannorna på kritiska ställen årligen. Men tänk alltså över om det inte passar ditt hus bättre med någon av de mer traditionellla vindsinredningarna.

Svar:
Beträffande val av isoleringsmaterial så tycker jag att det låter klokt att använda ett hygroskopiskt material som samverkar med husets befintliga konstruktion. En viktig aspekt är att använda en konstruktion som är testad och godkänd så att ert försäkringsbolag inte krånglar vid en eventuell skada.

Källa:www.viivilla.se