Byte av kopparhängrännor?

Fråga:
Vitt rappat hus i vinkel med grå betongpannor, samt alla hängrännor och stuprör i koppar. Nu till frågan: Regnvatten rinner över i hängrännor på flera ställen runt huset och vi har haft en plåtslagare som säger att alla hängrännor måste bytas ut för att de som finns idag i koppar skulle bli väldigt svårt och dyrt att åtgärda. Men….. skall man verkligen byta ut befintliga kopparhängrännor som finns idag, förlorar inte hela huset lite på det. Tacksam för svar! Gunilla

Svar:
Arkitekten som en gång ritade ditt hus har gjort ett medvetet val av material för att höja kvaliteten på utförandet. Såna här detaljer som hängrännor och stuprör eller dörrtrycken, smidesräcken, fasadtetaljer osv ger huset sin speciella karaktär. Tyvärr är det också ofta den här typen av îkaraktärsskapandeî detaljer som får stryka på foten vid underhåll eller ändringar av ett hus. Man tycker helt enkelt att det är billigare och enklare att byta till något från standardsortimentet. Och efter några sådana ändringar så har husets karaktär plötsligt förändrats.

Om du värdesätter husets nuvarande karaktär och utförande så skulle jag absolut ta kontakt med en skicklig plåtslagare som är van att arbeta med koppar och be om ett kostnadsförslag.

Källa:www.viivilla.se