Isolering av äldre altandörrar

Fråga:
I vårt hus byggt 1930 finns ett antal tidstypiska altandörrar (2-glas). Istället för att byta ut dem mot nytillverkade dörrar skulle jag vilja försöka isolera dem på något sätt (det drar häftigt kallt på vintern). Har ni några tips på hur jag går tillväga eller var jag kan hitta sådana tips?

Svar:
Bra att du vill behålla de gamla altandörrarna! De är sannolikt utförda med samma profilering och samma goda materialkvalitet som fönstren i huset. Nya dörrar med isolerglas ger visserligen en bättre isolering av glasdelen men kräver också kraftigare ramverk för att kunna bära de tyngre glasen. Med andra ord blir glaset mörkare, ljusöppningen mindre och ramverket klumpigare.

Tyvärr blir det alltid kallras vid altandörrar eftersom man normalt inte har någon radiator under. I påkostade hus och i stenstadens hus kan man hitta radiatorer försänkta i golvet framför balkongdörrar. Om man inte vill göra någon sådan ombyggnad kan man placera en lös elradiator framför dörrarna den kallaste årstiden. Men viktigast är förstås att se till att dörrarna och tätningslisterna är i god kondition. Beroende på utförande kanske det är möjligt att isolera en del av dörrarna. Rådfråga ett snickeri som är specialiserade på fönster- och dörrsnickerier om det är möjligt i ditt fall.

Källa:www.viivilla.se