Behandling av liggtimmervägg i dager inomhus

Fråga:
Vi håller på att renovera ett 100 år gammalt liggtimmer hus. ÷vervåningen (ca 70 kvm) har aldig varit inredd förra ägaren tog upp 5 takfönster, sög ut kolstup-isoleringen (som hade börjat regna in på nedervåningen), man drog om värmen och isolerade taket,dett tackar vi för. Jobbet som är kvar för oss är att inreda, det är jättespännande. Vi har lagt ett grangolv och målat taket vitt. Nu är frågan vad vi ska göra med liggtimmerväggarna som är i dager?

Kan man luta ner dem (de har mörknat en del under åren) och sedan på något vis olja dem med vitt pigment i oljan? Vad finns det för alternativ? jag har testat att måla timret vitt i en hörna som ska vara tvättstuga…ser lite plastigt ut. har testat att luta en liten del på en bit som ska byggas för eftersom den blir badrum..det ser väl ut att kunna bli rätt ok, men barken sitter kvar på vissa delar och vissa delar har mörknat mer än andra…
Jag behöver tips eftersom jag bara får en chans så vill jag inte att det blir fel. Har sökt info men det verkar inte vanligt att ha timmer i dager så jag har inte hittat något. jag har digitala bilder jag kan bifoga. Tacksam för tips! //Maggan

Svar:
Valet av metod är beroende på vilken karaktär du vill uppnå. Med tanke på de förändringar som redan är gjorda så kanske du skall välja ett helt modernt utförande för att åstadkomma en harmonisk helhet? Då skulle en oljelasur kanske kunna bli bra.

Traditionellt finns det flera olika alternativ för ytbehandling av en timmervägg. På vindar lämnades de obehandlade som i ditt fall. Då gör det heller inte så mycket att det finns lite bark kvar. Ofta fanns det gavelkammare på vindarna med makulaturpapp eller lerklining på väggarna som sedan målades eller tapetserades. Lerkliningen samverkar bra med timmerkonstruktionen och ger dessutom en bra isolering.

Om man bara ville ha färg så var nog limfärg vanligast i enklare miljöer. Det gav en vacker, matt yta som kunde släppa igenom luftburen fukt. Idag kan man uppnå liknande resultat med emulsionsfärg som dessutom inte kritar eftersom den är förstärkt med linolja.
Som byggnadsvårdare tycker jag du skall undvika lutbehandling eftersom det bryter ned träets ytskikt. Det är heller ingen traditionell metod.

Källa:www.viivilla.se