Timrat hus

Fråga:
Vi funderar på att köpa ett arkitektritat timrat hus. byggt under tidigt 1900-tal, torpargrund. isolerad övervåning för permanentboende 1976. Nyrenoverat kök 03, badrum03, alla vitvaror från 05. Vatten indraget från egen brunn 03. Enkelavlopp stenkista

÷ppen spis med gjutjärnskamin för bättre varmhållning.

Huset verkar vara i mycket gott skick.

är det något som vi bör tänka på, titta noga efter. Vilka “fel” är vanliga i så gamla hus?

De flesta av oss köper inte så många hus under sina liv och därför kan det vara svårt att ha kännedom om eventuella riskkonstruktioner, mark- och grundförutsättningar, tekniska installationer och allt annat som hör huset till. Därför rekommenderar jag alla som köper ett hus att göra en jordabalksbesiktning. (Mer information om jordabalksbesiktning finns på konsumentverkets hemsida.) Det är en bra försäkring mot otrevliga översakningar och erfarna besiktningsmän vet vad de skall leta efter.

Svar:
Det är väldigt svårt att ge ett generellt svar på din fråga eftersom alla hus är individuella. En konstruktion som leder till mögel i det ena huset behöver inte göra det i grannhuset. Det är väldigt många faktorer som påverkar. Det kan t.ex. vara skillnaden mellan ett äldre par som badar i badkar ett par gånger i veckan i det ena huset och en tonårsfamilj som duschar dagligen i det andra. Men det kan också vara mer subtila skillnader som någon igensatt ventilationskanal eller alltför välisolerade fönster.

Gamla hus är oftast tåliga och robusta i sin konstruktion. Och de klarar av en hel del ändringar innan de blir sönderbyggda. Men man skall vara uppmärksam på lukter och eventuella fuktfläckar. Gamla hus tillåter fuktvandring genom konstruktionen och de är ofta lite otäta på sina ställen. Ibland kan det bli problem när man försöker täta alltför mycket för att spara energi. Var även uppmärksam på inbyggda konstruktioner och svårinspekterade delar som till exempel vindsisoleringar. Om dessa inte är korrekt utförda kan det leda till kondensbildningar där varm inomhusluft möter kalla ytor vilket kan ske inne i konstruktionen. Om man har tur kan det finnas konstruktionsritningar från tidigare ombyggnader som kan vara värda att studera. I ert fall utfördes isoleringen av övervåningen 1976 och då skulle det nog ha märkts om den inte fungerade. Det är bra om ni eldar regelbundet i kaminen. Bortsett från den behagliga värmen gör den att skorstenen blir varm och sörjer för en bra ventilation.

Sammanfattningsvis tycker jag att ni skall lita på era instinkter, vara uppmärksamma och i vilket fall som helst anlita en besiktningsman.

Källa:www.viivilla.se