Hur att rengöra gamla takpannor

Fråga:
Vi har ett K-märkt torp med gammla tegeltakpannor. Dessa är mossiga och vi skulle vilja tvätta dem. Hur gör man för att uppnå bästa resultat?

Svar:
Mossa brukar bara växa på betongpannor eller om det är en låg takvinkel och ytan är skuggad. Mossa kan man lätt borsta bort med en piasavakvast. På tegelpannor är det vanligare med alger eller lavor som kräver lite mer mekanisk nötning, kanske en skurborste och eventuellt lite miljövänligt algborttagningsmedel från färghandeln. En del rekommenderar högtryckstvätt men då skall du vara helt säker på att undertaket under pannorna är i toppskick så att du inte riskerar att vattnet kan tränga in nånstans. Och du kommer nog ändå att behöva gnugga lite för hand för att få bort allt.

Tak med mycket påväxt är ofta skuggade av träd eller annan växtlighet nära huset. Om man vill minska påväxten kan det vara lämpligt att ta bort sådan växtlighet.

Alger och lavor är dock inte något tekniskt problem enligt de som arbetar med begagnat taktegel. Det brukar snarare betraktas som patina.

Källa:www.viivilla.se