Gammal fuktskada och bärande stolpe

Fråga:
Jag har ett hus som är byggt ca 1880 där jag håller på och ska isolera vinden. I samband med detta har jag upptäckt en gammal vattenskada i ena gaveln vid takfoten ute i hörnet. Skadan är ca 1 m. lång och berör ett par stockvarv.

Träet är i princip bortruttnat. Huset är byggt i liggtimmer 5×10 tum med utanpåliggande panel.

Min fråga är om man måste göra något åt det eller om det räcker med att hålla det torrt? Skadan borde ju redan ha satt sig, eller? Om man måste göra något vad ska man göra?

En fråga till. Vart vänder man sig om man vill köpa en torkad stock som man ska använda för att använda för att bära upp ett tak med? Belastningen kommer inte att bli speciellt stor utan bara förhindra sättning av taket.

Svar:
Denna fråga är omöjlig att besvara utan att besiktiga på plats. Generellt kan man säga att ruttet virke skall tas bort även om det är torrt eftersom det är det första ställe som angrips av skadeinsekter eller svampar om det blir lite fuktigt. Dessutom har det ingen konstruktiv bärighet om det finns belastningar i konstruktionen eller om det blir belastningar t.ex. genom snölast eller storm. En duktig timmerman kan lätt byta ut de skadade delarna.

Konstruktionsvirke i större dimensioner kan du normalt beställa genom din byggvaruhandel. Eller om du anlitar en timmerman så kan han samtidigt tipsa dig om var du får tag på sånt virke.

Källa:www.viivilla.se