Servitut

Jag bor i en villa och har en fråga som gäller ett servitut och undrar om det är så att ni kan hjälpa mig att få den besvarad.
Det är nämligen så att vårat avlopp går under grannens hus, och det behöver i vår bytas. När grannhuset byggdes så var det sonen i vårat hus ( inte vår son, utan den dåvarande husägaren) som skulle bo där så denna lösning var väl den enklaste då, men nu blir det ju lite konstigt när vi måste gräva upp grannens tomt.

Så vitt jag kan tolka servitutet så har vi rätt att göra det, men hur är det med den altan som de har byggt över ledningen. Den måste ju rivas och byggas upp igen – är det sådant som vi måste betala, eller är det de som får stå för det eftersom de har valt att bygga altanen över vårat avlopp?
Jag kan gärna skicka över servitutet så att ni kan se hur det är skrivet.
Om inte ni kan hjälpa mig så kanske ni kan tipsa om vart jag kan vända mig för att få hjälp med detta.

Svar
Servitutets närmare innebörd framgår av servitutsavtalet. Det kan antas att detta innehålle4r en rätt får ledningshavaren att ha och bibehålla ledningen över grannens mark. Normalt brukar det då också anges att ledningshavaren har rätt att reparera ledningen men då också återställa marken. I detta fall har grannen – medveten om att servitutet finns – valt att bygga en altan över ledningen. De problem som det medeför för ledningshavaren vid reparation av ledningen går utöver vad denne skall behöva räkna med.