Hål i gipsväggar

Fråga:
Har precis flyttat in i vårt första hus! Föregående ägare hade en förkärlek till gipsexpander, vilket innebär kratrar i väggarna. Hur gör vi för att fylla hålen? När vi själva sätter upp hyllor etc, undrar vi om vi behöver så stora skruvar eller om det går bra med mindre?

Svar:
Använd gipsspackel för att fylla igen kratrarna. Om hålet är så stort att det inte spacklet täcker får ni ta en bit av en gipsskiva som är lite större än hålet och lägga skivan över hålet och rita av den. Såga sedan med en sticksåg längs markeringarna. Sedan sågar ni till en plywoodbit som är lite smalare och cirka 60 mm längre en hålet. Skruva fast en skruv som handtag mitt på plywooden stoppa in den i hålet och skruva fast den på två sidor. Sätt sedan den nya biten på plats och skruva fast den. Spackla skarvarna. Ett tips när man skall ta bort gipsexpander är att skruva ur skruven ur gipsexpanderna men behåller skruven i hålet, slå sedan lite försiktigt på skruven tills gipsexpandern delar på sig. Då blir den stora biten kvar i väggen och du har bara en bricka att ta bort.

När du ska sätta upp saker på väggarna använder du en plast/nylon plugg på 5-6 mm. Om du ska ha tunga saker på väggen, en TV eller böcker ,så måste du använda gipsexpander eller leta upp reglarna i väggen och skruva i dem.