Fråga:
Vi har lagt in ett trägolv i vår sekelskiftesvilla. Nu är det dags att behandla golvet och vi vill gärna ha “gammal stil” som stämmer fint med husets i övrigt ljusa inredning.
Vi väljer mellan:
*lut+olja(vitpigmenterad)
*lut+såpa(vitpigm. golvsåpa)
*kalk+såpa
Som du märker är vi ganska vilse i valet av behandling..Läste någonstans att lut på sikt bryter ned träfibrerna och skadar golvet, och att det allra bästa var kalkpasta av något slag. Känner du till något om detta? Vilken golvbehandling rekommenderar du?Vi är ute efter ett vackert men hyfsat tåligt och lättskött golv, eftersom vi har hund och ofta barn på besök..
Efter behandlingen, är det då bäst att såpskura golvet i den vardagliga skötseln? Ska det vara fet golvsåpa eller duger det med vanlig grön el. gul såpa?
Svar:
Det finns många nya golv som skall efterlikna ett gammaldags skurgolv med sin silvergrå patina. Anledningen att orginalutförandet inte är vanligare än vad det är är att det dröjer ett par år innan ett nytt skurgolv börjar få det îrättaî utseendet, och det är det inte alla som har tid att vänta på. För att efterlikna ett skurgolv har tillverkarna hittat på allt från lutbehandlingar till lasyrer. En del med illusoriskt resultat. Lut kan man använda för att åldra ett golv i förtid, men det är absolut ingen traditionell behandling. Förr använde man inget som snabbade på slitaget eftersom material, i motsats till idag, var dyrt.
Fråga:
Hur blev då golven så vackra?
Svar:
Förr tänkte man nog i och för sig inte så mycket på om det var vackert eller inte. Det fanns ju inte så många alternativ om det skulle hållas rent. Och det behövdes göras rent ofta eftersom man gick in med skor. Efterhand îpoleradesî golven av skornas slitage och idogt skurande med hård borste. Den grå färgen uppkom genom åldrande och det smutsiga skurvattnet.
Skurade golv var den vanligaste ñ egentligen den enda – golvbehandlingen fram till 1700-talet då man i vissa finare miljöer började måla golven med linoljefärg.
Min rekomendation är att såpskura golven. Billigt och bra och det blir i motsats till många patinerande behandlingar bara vackrare med åren. Om ni har lagt in golv av gran så blir det ljusare med tiden. Tänk på att ni skall skura med kallt vatten. Varmt skurvatten gör alla golv mörkare och tristare. Ett bra golv skall helst vara tätvuxet (små avstånd mellan årsringarna), ha stor andel kärna (den inre delen av trädstammen) och helst ligga med kärnsidan uppåt.
Nuförtiden är det mode med ljusa trägolv. (För 20 år sedan var det lackade trägolv, för 10 år sedan var olja högsta mode och om 10 år kommer många att ha målat sina trägolv.) För att få sitt skurgolv ljusare kan man göra en kalkbehandling. Resultaten är mycket varierande. Kalkning är visserligen en traditionell behandling men den var inte särskilt vanlig. Och det är som sagt inte helt enkelt att få ett bra resultat. I korthet går det till ungefär såhär: Kalk i pastaform (som finns att köpa bl.a. på Skansen Byggnadsvård) påföres på golvet som sedan får torka så att det bildas en vit hinna. ÷verflödig kalk torkas bort så att den inte bildar hårda beläggningar. Sedan såpbehandlas golvet med stark såpalösning och därefter skall golvet torka innan det beträds. Arbetsgången varierar en del beroende på vem man frågar. Be därför om detaljerade anvisningar där ni inhandlar materialet.
Såpskurat golv får efterhand en hård, lättstädad yta. Det kalkade golvet blir ännu lite hårdare, eventuellt har det med kalkens härdning (karbonatisering) att göra. Om det inte är ett kök eller en hall behöver man inte skura golvet oftare än man våttorkar vanliga golv, ett par, tre gånger per år räcker.
Beträffande såpa så finns olika uppfattningar. Lin- eller linoljesåpa förespråkas av en del experter och andra hävdar att man skall använda såpa av förtvålade tallfetter. Jag tycker man kan prova sig fram till en produkt som man själv tycker fungerar bra. Såpa är normalt gul om den inte har färgämnen. Byggnadsvårdsbutiker som t.ex. här hos oss på Skansen har oftast ett bra urval och där kan de hjälpa till med mer detaljerad produktinformation.
Källa:www.viivilla.se