Fråga:
Undrar hur man ska gå tillväga för att byta ut “ytterträbågen” som råkat ut för röta. Har du något bra förslag på hur man kan tillverka en “ytterbåge” och vad man bör tänka på?
Svar:
Att tillverka en fönsterbåge gör man inte i en handvändning. Först skall man välja ut bra fönstervirke, kärnved, gärna kådrik. Sen skall virket hyvlas till efter de gamla profilerna och de nya bågdelarna skall sammanfogas med tappar och pluggar så att bågen blir exakt lika stor som den ursprungliga. Att sen flytta över beslagen och fönsterglasen till den nya bågen, stifta och kitta är ganska enkelt. (Var rädd om glasrutorna. Gamla glasrutor har blivit en kapitalvara.)
Om man inte har gjort liknande arbeten tidigare så rekommenderar jag att man går en kurs, t.ex hos oss på Skansen Byggnadsvård. även då krävs det att man har tillgång till rätt verktyg för att tillverka hela bågar och i vissa fall kanske det är både billigare och enklare att lämna över jobbet till en fönsterhantverkare.
Men oftast ser dock fönstren värre ut än de är. Virket som användes fram till och med 1950-talet är nästan alltid mycket bättre än dagens. Därför kanske du bara behöver byta delar av den gamla bågen. Och det kan du med fördel göra efter en kurs hos oss. Normalt är det bottenstycket som är värst däran och det kan man faktiskt byta utan att demontera själva bågen.
Det finns också en utmärkt skrift som heter îFönster ñ historik och råd vid renoveringî som är utgiven av bl.a Riksantikvarieämbetet. Den kan du bl.a. köpa här hos oss på Skansen Byggnadsvård.
Källa:www.viivilla.se