lwc.nu

Light Weight Construction

Latest Posts

Vad man inte skall göra vid husbygge

Oavsett om du arbetar med entreprenör eller som ditt eget projekt få en inblick på vad en entreprenör kan ge dig i ett nytt perspektiv i ombyggnader av ditt hem.

Jag har lärt mig en hel del att arbeta som entreprenör och en del av dessa lärdomar kan hjälpa husägare. Vad du gör är lika viktigt som vad du inte bör göra och ibland har en husägare åsikt negativt som negativt kan påverka ett hems renovering.

Hur vet du om du hjälper eller skadar ditt projekt? Läs vidare för att ta reda på och se vad som kan bidra till att förenkla ditt hem vid ett ombyggnadsarbete.

Dröj inte med besluten.
Om du vill att ditt ombyggnadsarbete att gå bra är det bästa man kan göra att ta varje enskilt beslut innan arbetet påbörjas. En bra byggare kan prata med dig igenom listan med situationer som kan komma upp på jobbet men beslut om situationer är vanligtvis inte vad som orsaka förseningar.
I stället har de flesta av de frågor som är relaterade till beslut om saker som färg och kranar etc. Dessa kan tyckas som bagateller men när kranen är två veckor sen och en rörmokare måste installera och medicinskåpsdörren träffar kranen när det är installerat ser du hur något litet kan innebära en veckas fördröjning på ett femveckorsprojekt.

Ångrar dig inte (för mycket).
Även om det är oundvikligt att du ändrar dig om något under ditt projekt så tänk på detta. Varje gång du ändrar dig kommer det att leda till en förändring av ordningen. Även om förändringen kan tyckas liten blir det alltid extra kostnader, även om det bara är för tiden att diskutera förändringen.
Schemaläggningen kan påverkas också. Alla som arbetar på projektet måste informeras om ändringen så att ingen arbetar med den gamla planen. Alla gör förändringar och det är OK, var bara medveten om risken att störa och fördröja projektet.

Köp inte ditt eget material.
Det verkar som ett självklart sätt att spara pengar. En byggare kommer att lista upp kostnaden för material och ge en kostnadskalkyl till dig. Men byggaren kan få ett bättre pris än du till att börja med vilket innebär att även deras påslag så betalar du ändå samma pris.

Bygg inte om utan en dispositionsfond.
Om du upptäcker att det arbete du ville göra kostar mer än du förväntat eller budgeterade är du i gott sällskap. Det är nästan obefintligt att en person sätter en realistisk budget för ett projekt. Men beräknar inte med medel för oförutägbara händelser.som spräcker budgeten. Om du följer regel nummer ett och gör varje beslut i förväg kan du förmodligen komma undan med ca 5 procent oförutsedda utgifter om du har en bra entreprenör.

Låt inte barn och husdjur komma i vägen.
Även de människor som arbetar i ditt hem kommer ofta att försöka tillgodose dina husdjur och barn bör de inte vara hemma – det är inte säkert att ha barn eller husdjur runt en byggplats.

Bo inte hemma
De flesta människor ignorerar denna regel och av goda skäl. Ombyggnad är dyrt och utflyttning bara ökar kostnaden. Om du inte kan flytta ut under hela jobbet försök att schemalägga en tid bort och upprätta en bekväm plats att dra sig tillbaka till när du inte kan hantera att komma hem till en rörig och stressig byggarbetsplats.

Var inte en distraktion.
Det kanske låter hårt men varje minut som någon arbetar på ditt hus tillbringar att prata med dig är det tillfällen då de inte arbetar på ditt hus. Är konversationen viktig och en som kommer att ha en inverkan på jobbet? Det är en sak men elektrikern på jobbet är inte där för att få betalt för att spendera 30 minuter och tala om dina semesterplaner.

 

Mögel i takstolarna. Farligt att bo i sådant?

Fråga:
Vi har gjort en besiktning av ett hus byggt -65, som vi planerade att köpa. Det visade sig att det var svartmögel på vinden. Det gjordes en vidare analys av möglet och det var ej av den giftiga sorten.

Taket är av plåt och omlagt 1998. Detta hus är en enplans villa på ca.100kvm., med väldigt “lågt och platt” tak.

Vi har pratat om att höja taket och göra loft av halva huset och öppet resten. Men dessa planer hade vi om först om några år. Nu undrar vi om det är dyrare att göra en sådan utbyggna än om man gör en utbyggnad i markplan? Pris ca.? Ansöker man om bygglov för att höja tak?

Vi är fortfarand i förhandling av köp. Vi vet att många blir avskräckta av mögel och man funderar på hur det går om man vill sälja huset??

Huset är i renoveringsbehov ändå, så vi hade inte kalkylerat för denna ombyggnad just nu.

Vad kan vi räkna med att dra av för själva mögelupptäckten? Priset är 995 000.

är mycket tacksam för råd.

Svar:
Det här är förstås svårt att svara på så här på distans utan att ha sett huset! Svartmögel på vinden är en katastrof ñ även om det är av en mindre giftig sort. Orsaken till problemet har ni redan upptäckt ñ taket har för flack lutning. Och det här måste man göra något åt ñ annars kommer det här att vara ett problem under ytterligare 100 år eller hur länge nu det här huset tillåts leva.

Därför blir det heller ingen konflikt om ni skall bygga ut i markplan eller på vinden ñ ni måste förändra vinden först för att få ett fullvärdigt hus! Tala med byggnadsnämnden om detta är bygglovspliktigt!

Sen det här med priset ñ allt är en förhandlingsfråga! Sänk priset så mycket ni kan om ni verkligen tycker om huset och vill ta på er allt det här jobbet. Det tar ungefär en sommar att ordna om ett felaktigt tak ñ hur mycket värderar ni en sommar till inklusive material?

Källa:www.viivilla.se

Betsa bänkskiva i kök?

fråga:
I köket skulle vi vilja ha en mörk bänkskiva men vi har inte råd att betala flera tusen kronor metern. Alltså skulle vilja köpa Ikeas varianter (finns i bok eller björk) och betsa dessa, för att få så mörk nyans som möjligt.

Kommer detta att gå? Vad ska man tänka på? är boken eller björken att föredra?

Svar:
Visst kan man betsa en bänkskiva så länge man inte köper någon som är lackad ñ för då kan inte betsen tränga in. Om man väljer bok eller björk kan vara en smaksak ñ björken är mer enhetlig och utan îflingorî i mönstret men också något ljusare än boken.

Prova betsblandningen först på en diskret del av bänkskivan. Efter ytbehandlingen kan bänkskivan med fördel oljas in med paraffinolja ñ det gör man någon gång i halvåret.

Källa:www.viivilla.se

Bygga en balkong längs hela husfasaden

Fråga:
Vad krävs för att bygga en balkong och ta upp en balkongdörr?

Jag tänker närmast på bygglov och hållfasthet.

Tanken är att den ska vara vara 2 meter bred och löpa längs hela fasaden ca 10 meter.

Svar:
För så här stora förändringar skall man ha tillstånd av byggnadsnämnden ñ så börja med att kontakta dom. Hur detta sedan rent tekniskt bör utformas på just ditt hus bör du vända dig till en byggnadsfirma på orten för att få hjälp med.

Källa:www.viivilla.se

Laga en kalkstenstrappa?

Frågor:
Vi har en yttertrappa i fem steg. Varje steg är en ca 3 dm tjock kalkstenskiva. Trappan är från 1935. Med åren har främst kanterna börjat vittra och falla sönder i mindre bitar. Det är inte riktigt läge att köpa en ny trappa, i alla fall inte nu. Kan vi laga den på något sätt och i så fall hur?

Svar:
Det är klart att en liggande kalkstenskiva så här blir utsatt för mycket stora påfrestningar. Under vintern tränger vatten in på dagarna som fryses till is under de kalla nätterna med frostsprängning till följd. Har ni inte råd att byta kalkstenarna nu så gör en provisorisk lagning med betong. Inte snyggt och håller inte i längden ñ men funkar för ett tag.

Källa:www.viivilla.se

fukt i källare = Panik??

Fråga:
Jag bor i ett parhus med källare byggt -70. Huskropparna har inte samma grund. Nu har vi upptäckt att det är lite fuktigt längs med golvet källaren på en del av väggen som leder mot grannen.

Men det är inte fuktigt hela tiden utan det kommer och går och upptäcktes första gången för några månader sedan.

Källaren har en helt öppen planlösning och är inredd med en heltäckningsmatta direkt på betonggolvet. De tidigare ägarna har inte haft några problem och vi har bott i 3 år och har inte tidigare sett något. När vi såg detta utbröt panik men vi har väl sansat oss lite. Finns det skäl till oro? är det hälsofarligt med fukt? Kan man göra något åt problemet eftersom det inte är en yttervägg? Måste man göra något alls? Det kanske inte ens är ett problem? Vart vänder man sig för att få hjälp?

Svar:
Nej ñ det finns ingen anledning till panik ñ men vissa saker måste man betänka. Det går faktiskt inte att ha en heltäckningsmatta direkt på ett betonggolv i källaren utan att det så småningom blir problem. Det kommer fukt från källargolvet som kommer att fukta mattan tillräckligt för att det skall kunna bo en massa mikroorganismer där. Och det är inte bra för någon.

Skall man inreda en källare för boende måste man först bygga ett ventilerat undergolv ñ det finns flera lösningar på detta. Men innan man ens tänker denna tanke måste man först vara förvissad om att det egna ñ och i detta fallet även grannens ñ dräneringssystem är fullt fungerande för att minimera den inkommande fukten.

När man inreder en källare måste man hela tiden vara medveten om att allt organiskt material ñ trä, mattor mm. ñ måste isoleras från direktkontakt med fukt på något sätt. För om man inte gör det så blir det först mögel sedan rötsvampar. Så är naturens lagar. Och dom kan vi inte överklaga.

Källa:www.viivilla.se

Ventilation i badrum

Fråga:
Vi har köpt ett radus i två plan med ett badrum på övervåningen som ligger i mitten av huskroppen, det saknar fönster. Det finns enbart ett självdrag ovanför duschen. Jag tycker att det luktar illa efter att man duschat och jag ser också att det har bildats svarta små prickar i ena duschhörnan. Badrummet är helkaklat, klinkers med värme i golvet och ett panelat tak. Kan vi sätta in en elektrisk fläkt i självdraget? All el går under trätaket, och det går att plocka ner, eller vad föreslår ni att vi bör göra?

Svar:
Det är klart att ni skall sätta in en elfläkt i badrummet som snabbt för bort den fuktiga luften. De svarta prickar ñ och sannolikt den unkna lukten också ñ är tecken på att mikroorganismer redan etablerat sig. Dom vill ha näring och fukt för att trivas. Näringen får ni aldrig bort ñ för det är där ni bor. Men fukten kan ni ta bort genom den här fläktinstallationen.

Källa:www.viivilla.se

Torpargrund eller gjuten grund

Fråga:
Ska bygga ett mindre fritidshus för användning ett par sommarveckor och helger höst och vår. Skulle vilja få råd huruvida det är värt att satsa på en gjuten grund med vattenburen värme, eller om det räcker med en torpargrund. Marken är väldränerad och lätt att göra båda varianterna på. Har hört många som fått problem med torpargrund, och funderar därför på att investera i den extrakostnad en gjuten platta ger. Tacksam för synpunkter!

Svar:
Spontant tycker jag att det är självklart att ni skall bygga en torpargrund. Det är enklare och billigare och fungerar alldeles utmärkt om ni ser till att ventilera den ordentligt.

En gjuten platta är minsann inte utan möjliga problem ñ den kan ge fukt upp i byggnaden som kan orsaka omfattande problem. Förutom den nackdelen att allt avlopp och vattensystem måste tänkas ut innan betongplattan gjutes och som sedan nästan aldrig kan inspekteras. Då är det bra att ha en torpargrund att kunna krypa under och dra några nya avloppsstammar när huset byggs om efter nya behov som kan uppstå i mitten av 2000-talet.

Källa:www.viivilla.se

Siporex

Siporex

Fråga:
Har ett hus byggt av siporex block. Då siporex är en form av lätt betong så har det en tendens att dra till sig vatten under fuktiga perioder vilket medför att fasaden spricker bitvis (frostsprängningar). Frågan är vad man kan laga skadorna med, har ställt frågan till olika byggvaruföretag och fått olika svar, vad skall man välja? är det sedan klokt att försöka impregnera huset på något sätt så att fasaden inta tar upp så mycket vatten?

Svar:
Jag tror att man lagar de här skadorna i siporexen med vanligt putsbruk. Det är för och nackdelar med material som lätt tar åt sig fukt ñ samma sak som med slamfärger på en fasad eller kalkbruk i fogarna på en fasad ñ eller för den delen granklädsel jämfört med furuklädsel på en fasad. Lätt för vatten att komma in ñ men lika lätt för vatten att komma ut när det torkar upp. Så har dessa material fungerat mycket bra i flera hundra år ñ och jag tror definitivt inte på att försöka impregnera siporexen. Vatten kommer in i alla fall ñ någonstans ñ men får väldigt svårt att komma ut om man impregnerat.

Källa:www.viivilla.se

Renovering av Källare!!

Fråga:
Vi har precis börjat att renovera vår källare. Känner att vi utnyttja ej hela huset, vill göra det mysigt även i källaren.

Vi har cement väggar i hela källaren, har nu skrapat bort flagor och löst. Har du ngt tips på vad man skall tänka på vi iordningställande av väggar?

Har tänkt lägga golv värme, vad bör man tänka på? Djungeln av golv värme är oendlig! Vill ha eldriven. Vilket golv kan vara lämpligast?

Svar:
Läs gärna tidigare frågor på det här temat i viivilla.se artikelbank! Grundtipset är att väggar och golv måste vara ventilerade efter det att dräneringen kring huset kontrollerats. Golvvärme är jättebra ñ men vilket märke du väljer får du komma till insikt om med den byggvaruhandel du litar på och som du brukar handla i.

Källa:www.viivilla.se