Vård av lackat trägolv…

Fråga:
Har i vardagsrummet ett lackat trägolv som nu har börjat spricka samt tyvärr även resa på sig på sina håll.

Framför allt framme vid fönstrena (österläge) och elemneten (vattenburet).

Hur skall man vårda det lackade trägolvet bäst?

Har läst någonstans att man bör hålla sig ifrån att våtsvabba golvet.

Vad är det som gäller?

Går golvet att rädda (få ner resningarna o.dyl.)?

Har sökt efter råd i er “Gör-det-själv”-guide, men det står bara

om hur man slipar om golvet samt lägger nytt. Men ingenting

om hur man vårdar det sedan…

Tacksam för snabbt svar.

Mina sockor börjar gå sönder. ,o)

Svar:
Under namnet golvlacker finns många olika produkter från superhårda tvåkomponents-lacker med starka lösningsmedel till vattenlösliga gör-det-själv varianter. De senare kan naturligtvis vara känsliga för våt-rengöring och de förra är nog numera förbjudna pga hälso- och miljöfarligt innehåll.

Lackade trägolv är tyvärr svåra, för att inte säga omöjliga att underhålla och det blir inte snyggt om man försöker lacka om delar av ett lackat golv. Lacken är ett ytskikt som har en begränsad livslängd även om den i vissa fall är lång. Det finns lackade golv från 1960-talet som fortfarande är intakta. Men när de börjar brytas ned så är omslipning av hela golvet ett krav om det skall bli snyggt.

Att ytbehandlingen är mer sliten under fönster och vid radiatorer kan bero på större temperaturrörelser i träet vilket får den stela lacken att krackelera.

Om du vill skona dina sockor i framtiden måste du nog slipa golvet och välja en ny ytbehandling. Du kan naturligtvis lacka om dem men det finns andra alternativ beroende på om det är massivt – alternativt skiktlimmat parkettgolv eller plankgolv. Om du har ett plankgolv förordar jag som antikvarie såpskurning. Speciellt om det rör sig om ett äldre hus uppfört före mitten av 1900-talet. Det är lätt att underhålla, får efterhand en vacker och smutsavvisande yta och behöver inte slipas om i framtiden.

Ett parkettgolv får en djupare lyster om man oljar det. Det är visserligen ingen traditionell behandling men fungerar bra som alternativ till lackat golv. Det är också relativt lätt att hålla snyggt om man underhållsoljar en eller ett par gånger per år beroende på slitage. En fördel är att man kan underhållsolja slitna delar utan behöva behandla hela golvet. Träet mår dessutom bra av oljan.

Källa:www.viivilla.se