Torpargrund eller gjuten grund

Fråga:
Ska bygga ett mindre fritidshus för användning ett par sommarveckor och helger höst och vår. Skulle vilja få råd huruvida det är värt att satsa på en gjuten grund med vattenburen värme, eller om det räcker med en torpargrund. Marken är väldränerad och lätt att göra båda varianterna på. Har hört många som fått problem med torpargrund, och funderar därför på att investera i den extrakostnad en gjuten platta ger. Tacksam för synpunkter!

Svar:
Spontant tycker jag att det är självklart att ni skall bygga en torpargrund. Det är enklare och billigare och fungerar alldeles utmärkt om ni ser till att ventilera den ordentligt.

En gjuten platta är minsann inte utan möjliga problem ñ den kan ge fukt upp i byggnaden som kan orsaka omfattande problem. Förutom den nackdelen att allt avlopp och vattensystem måste tänkas ut innan betongplattan gjutes och som sedan nästan aldrig kan inspekteras. Då är det bra att ha en torpargrund att kunna krypa under och dra några nya avloppsstammar när huset byggs om efter nya behov som kan uppstå i mitten av 2000-talet.

Källa:www.viivilla.se