Sekelskifteshus

Fråga:
Jag har köpt ett litet sekelskiftes-hus. Stommen är av liggande timmer och taket är av riktigt grov plank som ligger omlott typ lockpanel. Utanpå detta ligger läkt och gammalt taktegel. Jag planerar att byta ut takteglet mot nytt. Kan dagens konstruktion med masonit direkt under det nya “teglet” (jönåkerspannan) vara en bra lösning.
Sedan planerar jag att isolera och inreda den lilla vinden som “sovloft”. Jag tänkte då lägga luftspalt mellan d gamla planken och isoleringen, i form av list och masonit. Detta borde göra att luften tillåts cirkulera fritt närmast det gamla takpanken?!

Svar:
Det låter på din beskrivning som det är ett ganska välbevarat hus. Det är alltid en utgångspunkt i antikvariska resonemang. Om huset är ombyggt i stor omfattning med moderna material kanske det är bättre att fortsätta på den linjen. Men om det är välbevarat så skall du vara rädd om det du har ñ värdet ökar med tiden.

Brädtaket var det ursprungliga yttertaket. Det kallas Faltak om det har frästa spår i brädornas ytterkant. Spåren förhindrade kapilärsugning mellan brädorna. Det är underhållsvänligt (lätt att byta ut delar där det är dåligt virke) men ibland lades taktegel ovanpå för att förlänga underhållsintervallerna.
Om du inte har haft problem med läckage och virket är i gott skick så tycker jag absolut inte du skall byta takmaterial. Om du byter från traditionellt lertegel till betongpannor är det mycket möjligt att du behöver förstärka takets bärande stomme eftersom betongpannor är tyngre än lertegel.

Dessutom förlorar du lerteglets vackra patina. Betongtak har många fördelar, inte minst priset, men det åldras inte på samma sätt som lertegel. Om du behöver byta ut trasiga tegelpannor så finns det gott om begagnat i tidningarnas privatannonser. Det finns även företag som har specialiserat sig på begagnat byggnadsmaterial som du kan hitta på internet. Och om du bara behöver byta ut de trasiga pannorna så blir det billigare också.

Vad gäller invändig isolering av taket så skall du tänka på att det är svårt att inspektera när man väl har byggt igen det. Eventuella fuktskador märks först när fukten trängt genom isoleringen och skivmaterialet. Jag rekommenderar att du ber någon byggkunnig person med erfarenhet av liknande konstruktioner att titta på huset för att avgöra hur du skall gå tillväga och se till att du får en försäkringsgodkänd konstruktion. I detta fall kanske du skall lägga någon form av tätt material mellan brädtak och tegelpannorna för att minimera risken för läckage. Vad gäller luftspalten så bör du följa isoleringsleverantörens rekommendationer. Det varierar från fabrikat till fabrikat. även här kan du ta hjälp av internet och titta på företagens hemsidor. Välj ett isoleringsmaterial som samverkar med övriga material i huset.

Källa:www.viivilla.se