fukt i källare = Panik??

Fråga:
Jag bor i ett parhus med källare byggt -70. Huskropparna har inte samma grund. Nu har vi upptäckt att det är lite fuktigt längs med golvet källaren på en del av väggen som leder mot grannen.

Men det är inte fuktigt hela tiden utan det kommer och går och upptäcktes första gången för några månader sedan.

Källaren har en helt öppen planlösning och är inredd med en heltäckningsmatta direkt på betonggolvet. De tidigare ägarna har inte haft några problem och vi har bott i 3 år och har inte tidigare sett något. När vi såg detta utbröt panik men vi har väl sansat oss lite. Finns det skäl till oro? är det hälsofarligt med fukt? Kan man göra något åt problemet eftersom det inte är en yttervägg? Måste man göra något alls? Det kanske inte ens är ett problem? Vart vänder man sig för att få hjälp?

Svar:
Nej ñ det finns ingen anledning till panik ñ men vissa saker måste man betänka. Det går faktiskt inte att ha en heltäckningsmatta direkt på ett betonggolv i källaren utan att det så småningom blir problem. Det kommer fukt från källargolvet som kommer att fukta mattan tillräckligt för att det skall kunna bo en massa mikroorganismer där. Och det är inte bra för någon.

Skall man inreda en källare för boende måste man först bygga ett ventilerat undergolv ñ det finns flera lösningar på detta. Men innan man ens tänker denna tanke måste man först vara förvissad om att det egna ñ och i detta fallet även grannens ñ dräneringssystem är fullt fungerande för att minimera den inkommande fukten.

När man inreder en källare måste man hela tiden vara medveten om att allt organiskt material ñ trä, mattor mm. ñ måste isoleras från direktkontakt med fukt på något sätt. För om man inte gör det så blir det först mögel sedan rötsvampar. Så är naturens lagar. Och dom kan vi inte överklaga.

Källa:www.viivilla.se