Byta timmer?

Fråga:
Vi har just köpt en Hälsingegård från 1880.

Vid granskning av fasaden så är några panelskivor murkna längst ner. Problemet är att även nedersta stocken är angripen och har fallit sönder.

Huset är 13 meter långt och på två ställen on ca 1,5 meter är det dåligt.

Kan jag byta endast dessa ställen och ta ut bitarna eller måste jag byta hela? Hur gör jag i så fall, ser ut som om det går att gräva under utan att behöva ta bort panelan?

Svar:
Grattis till Hälsingegården – det är få förunnat att vara ägare till något så exklusivt! Nu undrar jag först lite över ordet panelskivor ñ men gissar på att det syftar till klädselbrädorna på huset. Att några sådan är ruttna nedtill efter 120 år är inget att säga om – tiden har sitt obevekliga förlopp.

Så är det också med det två rötskadorna som finns på syllen – den nedersta stocken. Det är sånt som uppstår på gamla hus – men som tack och lov är relativt enkelt att åtgärda. I princip gör man så här: Frilägg skadan så man ser ordentligt vad som hänt. Lyft upp delar av huset med domkrafter och såga bort de skadade delarna och ersätt dessa med nytt timmer. Området kring en sådan här skada brukar man också passa på att rötskydda extra med en fungicid eller vanlig tjära. Sedan återmonteras den borttagna klädseln.

även om det här i sig inte är så komplicerat bör man anlita en fackman om man inte har denna kunskapen själv. Det finns flera goda fackmän på det här området i dessa trakter. Kontakta länsmuseet för ytterligare anvisningar.

Källa:www.viivilla.se